Scurt Istoric

Istorie Ianuarie 10, 2013

Un document din anul 1805 citat de istoricul Nicolae Iorga în ”Studii și Documente”, vorbește despre o biserică zidită în mahalaua Vrăbienilor în poporul Prea Cuvioasei maica noastră Parascheva.

 Biserica actuală este zidită în anul 1815 pe locul unei vechi bisericuțe de lemn, de către credincioșii acestui cartier, care formau breasla Tălpălarilor. Aceasta o confirmă două inscripții aflate azi pe o Sfântă Evanghelie mare ferecată cu argint, pe care este scris: ”Panaite, Zoița, Ilie, Ileana și toată breasla Tălpălarilor 1837, Dec. 20 – care astăzi se află în depozitul de carte veche de la Mănăstirea Vorona, inaugurat în 1985 de IPS Mitropolit Teoctist al Moldovei și Sucevei - și pe o tavă de argint cu icoana Cuvioasei Parascheva, cu inscripția: ”De a ști că să facă de breasla Tălpălarilor și se dă Prea Cuvioasei Parascheva din Botoșani 1832 unu dec. ” – care și astăzi se folosește în cadrul cultului divin.

Biserica a fost reparată în anul 1908 și în anul 1877 de către Marele Vornic Boierul Iordache Ciolac,

devenit unul dintre ctitorii acestei biserici prin donațiile sale alături de Panaite și Zoița,  Ion Tăvălici și protoiereul iconom Ioan Dimitriu.

Biserica, în forma ei actuală are stilul neobizantin, din secolul al XIX-lea, format mare, cu un turn dreptunghiular deasupra pridvorului ce servește și de clopotniță. Este formată din 4 încăperi: pridvor, naos, altar și un veșmântar în partea de sud-est a altarului. Construcția este din cărămidă, acoperită cu tablă albă.

Catapeteasma este făcută odată cu biserica și renovată în anul 1877 de Iordache Ciolac, pictorul fiind necunoscut. Catapeteasma este mare, cu icoane lucrate în ulei și cu rame bronzate în ordinea erminiei ortodoxe.

Biserica a fost filia parohiei ”Întâmpinarea Domnului” din 1921 până în 1937, când a devenit biserică parohială, durând până în anul 1962 când a trecut iarăși filie la parohia ”Întâmpinarea Domnului”. Dintre slujitorii mai vechi se cunosc: preotul Vasile iconom, preotul Ioan, preotul Gheorghe, preotul Tudorache, diaconul Constantin.

În 1864 primul dascăl al școlii lui Rosett, transformată atunci în școală primară este preotul Petru Tanasiade pensionar slujitor și la biserica Cuvioasa Parascheva. În 1958 statistica parohiei are 390 de familii cu 1100 de suflete. La acea dată biserica era filie a parohiei ”Întâmpinarea Domnului”, fiind în stare bună, deservită de preot paroh Nicolae Scriban și cântărețul Olaru Gheorghe. În 1965 a fost demolată casa parohială de lângă biserică și a fost expropriată suprafața de 1150 mp. La acea dată exista o curte în suprafață de 3000 mp, iar în spatele bisericii morminte. Sub veșmântar se află un fel de cavou (osuar) în care se găsesc numeroase oase și schelete scoase din fostul cimitir.

În 1971 biserica a fost reparată în exterior, iar casele parohiale au fost demolate.

Între anii 1980 și 1981 sub arhipăstorirea IPS Teoctist, Mitropolitul Moldovei și Sucevei s-au executat, prin stăruința preotului paroh Dumitru Cârnici, pictura murală în tehnica ”fresco” și cea din catapeteasmă de către pictorii C. Călinescu și Iulia Handragel. Vechea catapeteasmă a fost demontată datorită stării avansate de degradare, iar actuala catapeteasmă din stejar a fost sculptată de S. Sfeț și V. Ciolac. Stranele din stejar sculptate de M. Surugiu.

Între anii 2003 – 2004 sub arhipăstorirea IPS Daniel – Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prin grija preotului paroh profesor Grigore Diaconu și a preotului profesor slujitor Visarion Vizitiu s-au realizat lucrările de înlocuire a șarpantei și a acoperișului cu tablă de cupru.

Alături de slujitorii amintiți mai menționăm pe Pr. Grigore Diaconu, protopop de Botoșani transferat ”în interes de serviciu” la îndemnul PF Teoctist, la 1 noiembrie 1988 cu scopul de a proteja biserica care era amenințată cu ecranarea ei prin construirea unui bloc cu 10 nivele. La 1 decembrie 1990, IPS Mitropolit Daniel al Moldovei și Bucovinei a aprobat înființarea unui post de diacon pentru înfrumusețarea slujbelor religioase fiind numit și hirotonit Visarion Vizitiu.

Cu 1 mai 1996, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Daniel acest post de diacon a devenit post de preot slujitor pe care a fost numit și hirotonit Pr. Prof Visarion Vizitiu.

Actualmente parohia este deservită de paroh, Pr. Grigore Diaconu, Directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sf. Gheorghe” Botoșani și de Pr. Prof. Visarion Vizitiu, fost inspector școlar pentru disciplina Religie.